Néhány szó a képküldő kamerákról

Nagyot léptünk a képküldő vadkamerák terén. Alig néhány évvel ezelőtt egy maroknyi gyártó készített képküldő kamerákat, és még kevesebben gyártottak olyan modelleket, amelyek miatt azt mondtad: „Hűha!” Manapság nagyon sokan gyártanak és jelentősen fejlődtek a korábbi modellekhez képest.

A számítógépekhez, okostelefonokhoz és minden máshoz, amely szilícium chipekkel működik, a vezeték nélküli kamerák is sokkal jobbak, mint az elmúlt években. A képek és videók élesebbek és tisztábbak lesznek. Az alkalmazások tele vannak több (és még hihetetlenebb) funkcióval. Talán a legfontosabb, hogy az árak is elfogadhatók legyenek, amelyet legtöbbünk megengedhet magának. Mégis, a szűkös gazdaságban komoly megfontolást érdemel az a döntés, hogy melyikre költsünk, vásároljuk meg. A piacon megjelenő új kamerák többségét -valós körülmények közt- teszteljük és csak akkor kezdjük az értékesítést, ha a megbízhatóság/ár/érték arányban megfelelőnek találjuk.

Hogyan teszteltük a kamerákat

Behelyeztem az akkumulátorokat, egy SD-kártyát, plusz SIM-kártyát, és letöltöttem a megfelelő alkalmazást majd konfigurálom a vezérlő fájt. Ezután beállított kamerákat vadászterületen üzemeltettem legalább két hónapig, hogy kiértékeljem a képminőséget, a kioldási sebességet és az érzékelési tartományt, és főleg a megbízhatóságot. A legfontosabbnak a kamerák közötti választásnál az értéket vesszük figyelembe; a szilárd teljesítményt ésszerű árral párosító kamerákat kezdünk csak el forgalmazni.

Mit kell fontolóra venni egy képküldő kamera vásárlása előtt

Külföldről vagy itthonról

Lehet, hogy csábító a külföldi (Amazon, stb.) hirdetési oldalak ára, DE számolj pluszban VÁM költséggel a Posta vámoltatási díja, stb.  Nagyon sokan veszik a  SUNTEK gyár által gyártott olcsóbb kamerákat különböző más márkanév alatt. Ezekből a kamerákból rengeteget küldenek hozzám beállítani, ilyenkor egész megdöbbentő átverésekre derül fény pl. a képküldő kamerában nem volt GSM modul, az 550M modellként eladott vadkamerán csak a címke volt 550M-s egyébként 300-as sorozatú, a SIM kártya foglalatnak csak a külső nyílása volt meg, az IR ledek vezérlése hiányzott, stb.. Ilyenkor egy megoldás lehet visszaküldeni, szerencsés esetben az eladó visszaveszi, de a visszaküldési díj pl. Kínába sima posta csomagként, már 26000.Ft. Tapasztalatom alapján magánemberek az ilyen garanciális igényeiket nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudják érvényesíteni. Van egy nagyon régi magyar közmondás “Olcsó húsnak híg a leve”.  A döntés mindenkinek a saját kezében van és a saját zsebe bánja!

Email küldő vagy felhős kamera

Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya. Azoknak, akik GDPR törvény a hatálya alá tartoznak és adatvédelmi szabályzattal rendelkeznek (állami cégek, jogi személyek) a felhős kamerákat nem szoktam ajánlani. Azoknak sem ajánlom, akik féltik a személyi vagy bankkártya adataikat. Illetve azoknak sem, akik már nem érzik magukat fiatalnak az újabb technika megtanulására elsajátítására, egyszerűen csak a kamera által készített képeket akarják megtekinteni.

A legújabb kamerák már lehetővé teszik, hogy a kamerán keresztül élőképet nézhessünk, DE nagyon sok eladó elfelejti mondani, hogy ehhez stabil 4G jelerősség kell!

Én a hagyományos email küldő kamerák mellett teszem le a voksom.

Revierspion app emailes vadkamerához (Szerző:Korecz Márk)

Segítségével az emailküldős vadkamera egy applikációba küldi a képeket, ahol galériaszerűen érjük el őket. Akár több kamera képét is egy helyen. Nem kell többet emailek közt bogarászni, ráadásul mindez – egyelőre – ingyenes. A Revierspion Bilderdienst email küldő vadkamerákhoz kínál egy saját fejlesztésű szoftvert.

A teendő a következő:

 1. Letöltjük a Revierspion nevű appot(német nyelvű, elérhető a Google Play és az AppStore áruházakban), és beregisztrálunk a menüjéből elérhető Registieren pontban (vagy ellátogatunk a revierspion.de weboldalra és ott tesszük mindezt).
 2. Ha bejutottunk, a menüben kiválasztjuk a Kamerasmenüpontot, innen tudjuk elérni a későbbiekben a már beregisztrált vadkameráinkat.
 3. Létrehozunk egy új kamerát a zöld Neue Kamera anlegen
 4. Adunk neki egy tetszőleges egyedi nevet, amivel később azonosítani tudjuk (ha több kameránk is van), ez bármi lehet.
 5. Ezzel létre is hoztuk az kamerát az appban. Látni fogunk mellette/alatta egy társított, egyedi, krix-krax – számokból és betűkből álló emailcímet (pl. 21371_6bfcc0@revierspion.de– ne ezt használjátok, ez csak példa!).
 6. Ezt az egyedi emailcímet kell beállítanunk a vadkamerán, mint fogadó emailt, tehát hogy erre a címre küldje a készülék a képeket.
 7. A kapott fotókat a menüben a Fotosmenüpontban találjuk majd.

Kameras menüpont, benne az egyedi emailcímmel.

A kamera innentől küldi szépen az emaileket a fotókkal a Revierspion által adott emailcímre, és a képek megjelennek az applikációban galériaszerűen, sőt még push-értesítést is küld róluk. Megtekinthetjük, törölhetjük, megoszthatjuk, név és dátum szerint szűrhetjük őket, illetve a kedvenc képeket megcsillagozhatjuk és a menüből külön megnézhetjük.

A menüben szintén elérhető Mitjäger menüpontban meghívhatunk másokat is, és ők is láthatják a kamerá(i)nk képeit.

Az applikációban láthatjuk a készülék aktuális töltöttségét, térerejét és a memóriakártya telítettségét a Kameras menüpontban. A funkció eléréséhez be kell kapcsolni a vadkamerán a Napi jelentés küldése opciót, már ha van ilyen benne (típusfüggő). Ebből a napi jelentésből olvassa ki az app az adatokat.

Vadkamerák üzemeltetési költsége

vadkamera egy nagyon közkedvelt termék, azonban sokan visszariadnak az esetleges magas üzemeltetési költség miatt.

A táblázatban megpróbálom megmutatni azt, hogy átlagosan mennyi lehet egy-egy vadkamera típusnak a fenntartási költsége, illetve azt is, hogy a hagyományos (email küldő) és a felhős kamera üzemeltetési költsége közti különbséget. A költségek a táblázatban szereplő kamerákra vonatkoznak más típusoknál ez lehet kevesebb és több is a fenntartási költség.

Kamera típusWING-HomS+B Trail camSpypont Link-Micro*Hunter 4.3 modell
Küldési módfelhősfelhős/élőképesfelhősemail
MegbízhatóságKiválóKiválóKiválóKiváló
Küldési képméret50.kb150.kb70.kb500.kb
Beszerzési árAlacsonyKözép árkategóriaKözép árkategóriaKözép árkategória
App költségeingyenes720.Ft (2 $/hó)ingyenesingyenes
Havi üzemeltetési költség (havi 1000.képre számolva)4800.Ft (12.eu)572.Ft4000.Ft

(10.eu, de jobb minőségű képek esetén 5.eu/50 kép, a képek korlátlan tárolása 7.eu/hó)*

400.Ft
Éves költség 57.600.Ft15.504.Ft48.000.Ft4.800.Ft

*Az adatok az IBO.hu vadász webshopon közzétett adatok.

Könnyű beállítás

A legtöbb kameragyártó elfogadta azt a tényt, hogy nem minden ügyfele 25 éves, és okostelefonnal a kezében született, de néhányan nem. A képküldő kameráknak világos utasításokkal kell rendelkezniük, és könnyen programozhatóknak és futtathatónak kell lenniük. Az összes tesztelt kamera általában olyan alkalmazásból futott, ahol beállíthatok a kamera parancsai és beállításai, és ahová a képeket küldi (email cím).  Fontos, hogy ezek az alkalmazások milyen egyszerűen állítsák be, futtassák és felügyeljék a kamerát. Nagyon sok kameránál már olyan egyszerű a beállítás, hogy az appot letöltve azzal a kamera QR kódját beolvasva már üzemel is a kamera (megjegyzem általában nem ezek a legolcsóbb kamerák). Az általunk értékesített kamerákat kérésre ellátjuk a szükséges tartozékokkal (SD, SIM kártya) és a vevő igénye alapján beprogramozzuk.

Képminőség

Ez a költségekhez köthető (mint például minél többet költ, annál jobbak a képek), de nem mindig. Bízzon bennem: Egy idő után az újdonság, hogy a képeket a telefonra küldi, elmúlik, és irritálni fog az elmosódott és szemcsés képek. Vannak, akik hajlandók leadni kameráknak a képminőségét, mert más előnyöket kap cserébe. Én nem tartozom közéjük. A nagyobb méretű és ezáltal elküldött képeket az email jobban tudja kezelni.

Megapixel

Ez az egyik leginkább félreértett tulajdonsága a képküldő kameráknak. A gyártók eltúlozhatják az MP-besorolást az interpolációnak nevezett eljárással, amely digitálisan ad hozzá megapixeleket a fényképekhez anélkül, hogy javítana a képen. Más szóval, egy 30 MP-es kamera nem biztos, hogy tisztább vagy jobb képekkel rendelkezik, mint egy 3 MP-es kamera. A legjobb módja annak, hogy megítéljük a fényképezőgép képeinek minőségét, ha egyszerűen megnézzük a képeket.

Éledési sebesség

Ennyi időbe telik a kamerának, hogy képet készítsen (vagy videót készítsen), amikor mozgást észlel. Általánosságban elmondható, hogy minél gyorsabb, annál jobb. A 0,25 -0,6 másodperc tiszteletreméltó, ami ennél sokkal lassabb azt már egy kicsit elavultnak tekinthető. Nagyon sok gyártó ezt a sebességet is eltúlozza, találkoztam már olyan kamerával, amelynek az éledési sebessége 30s felett volt (márkanevet nem írok, de sokan bevásárolnak vele, az alacsony ár miatt).

Észlelési tartomány

Ez az a maximális távolság, ahonnan a kamera „érzékel” egy kioldó tárgyat (remélhetőleg egy állatot, de a szeles idő is kiváltja; amit a kamerák beállításakor szem előtt kell tartani). Általános szabály, hogy minél nagyobb a távolság, annál jobb; a kamera több képet fog küldeni.

Az olcsóbb és régebbi típusú kameráknál csak 10-12 méter, de mára már elvárható a 15-20 méteres PIR észlelési távolság.

Az automatikus felvétel készítés legfontosabb eleme a PIR mozgásérzékelő. A PIR mozgásérzékelő a testek infravörös sugárzás formájában jelentkező hőmérséklet változásait képes érzékelni. Minél nagyobb egy test, annál nagyobb változást idéz elő az általa kibocsátott sugárzás a környezet sugárzásához képest. Ha a környezet és az érzékelendő test által kibocsátott hőmérséklet különbsége nagy, akkor az érzékelési hatótávolság nagyobb. Ezért megfigyelhető, hogy télen, amikor a hőmérséklet kontraszt nagyobb, az érzékelési hatótávolság megnövekedik.

A PIR érzékelők az erős és eltérő hőmérsékletű légáramlatokat érzékelik. Ezért tanácsos kihelyezéskor ezt figyelembe venni és kevésbé szeles helyekre rakni a vadkamerát. Ne helyezze a kamerát faágak közé, illetve a kamera előtt lévő ágakat távolítsa el.

Alkalmazásminőség és bónusz funkciók

Az egyik és legfontosabbnak tartott szempont a menü rendszer legyen magyar nyelvű, a HUNTER kamerák magyar menüvel rendelkeznek és APP-ról vezérelhetők.

Az alapvető alkalmazások megkönnyítik a kamera beállítását, a beállítások módosítását és a fényképek fogadását, de vannak már olyan alkalmazások, amelyek különösen egyszerűvé teszik a fotók rendszerezését vagy az állatok azonosítását. Ugyanígy az apró hardveres extrák, például a rögzítők vagy a konzolok, amelyek segítik a kamera felszerelését, szintén fontos szempontok.

Gyakorlati tapasztalatom az, hogy nagyon sok kamera használó az APP-ok használatával nincs tisztába (sajnos magyar nyelvűről nem tudok) és ezáltal nagyon sok bosszúságot okoz magának pl. a beállítások törlésével.

A képküldő kamerák: Vélemények és ajánlások

 

Hunter 3.5 modell

Általános:  A legrégebben piacon levő modellünk, amely alacsony ár fekvésével és megbízhatóságával kiemelkedik a hasonló kategóriájú kamerák közül.

2 év garancia!

Főbb jellemzők

 • Éledési  idő: 0,3- 0.4s
 • Érzékelési és IR tartomány:  20 m
 • Tápellátás: 12 AA elem/ 12V akkumlátor
 • APP-ról vezérelhető
 • email küldő

Profi

 • Nagyon jó éledési idő és érzékelési tartomány
 • Alacsony jelerősség esetén is megbízhatóan működik
 • Napi jelentést küld a beállított időpontba, amelynek első sora a készülék IMEI számát tartalmazza, második sor a jelerősséget (0-50), az elemek töltöttségét, az SD kártya állapotát, a napi felvétel számát és az elküldött képek számát.
 • 2 év garancia!

Hátrányok

 • Csak a 2G mobil rendszert tudja használni
 • Nem lehet videókat küldeni
 • Mivel 100 fokos látószögű ezért a fényképezett tárgy távolabbinak látszik mint valójában

Hunter 4.3 modell

Általános:  A legrégebben piacon levő 4G modellünk, amely árával  megbízhatóságával, képminőségével kiemelkedik a hasonló kategóriájú kamerák közül. 2 garancia jár rá.

Főbb jellemzők

 • Éledési  idő: 0,35s
 • Érzékelési és IR tartomány:  20 m
 • Tápellátás: 12 AA elem/ 12V akkumlátor
 • Kép és videó küldés
 • GPS opció
 • email küldő

Profi

 • Napi jelentést küld.
 • Nagyon jó éledési idő és érzékelési tartomány
 • A kép és videók élesek és tiszták
 • Alacsony jelerősség esetén is megbízhatóan működik
 • 2 év garancia!

Hátrányok

 • energia igénye nagyobb, mint a 2G változaté

 

Hunter 4.5  PRO modell

Általános:  A legújabb Hunter modell. A hasonló tudású kamerák kiemelkedő képviselője. Mindent tud amit az előző modellek, de azokat felturbózva.

Főbb jellemzők

 • Éledési  idő: 0,35s
 • Érzékelési és IR tartomány:  20 m
 • Tápellátás: 12 AA elem/ 12V akkumlátor
 • Kép és videó küldés
 • GPS opció
 • email küldő

Profi

 • Alacsony jelerősség esetén is megbízhatóan és nagyon GYORS a képátvitel
 • Napi jelentés
 • Nagyon jó éledési idő és érzékelési tartomány
 • A kép és videók kristály tiszták és élesek
 • 2 év garancia!

Hátrányok

 • energia igénye nagyobb, mint a 2G változaté

B+S Felhős élőképes kamera

Főbb jellemzők

 • Éledési  idő: 0,5s
 • Érzékelési és IR tartomány:  20 m
 • Tápellátás: 12 AA elem/ 12V akkumlátor
 • Kép és videó küldés felhőbe
 • Élőképes nézet

Profi

 • Jó minőségű képek
 • Jó éledési idő és érzékelési tartomány
 • A kép és videók tiszták és élesek
 • Egyszerű beüzemelés

Hátrányok

 • Jó minőségű 4G jelerősség szükséges az élőkép nézéséhez
 • Az App-nak havi (1,99$) vagy éves használati díja van

IP65 élőképes PTZ 5MP videó megfigyelő kamera (GSM modulos)

Általános:  Egy új modell. A hasonló tudású kamerák kiemelkedő képviselője. Mindent tud amit az előző modellek, kiegészítve az élőképes megfigyeléssel és a videófej forgatható. Ugyanez a modell napelemmel kiegészítve a IP60 élőképes FORGATHATÓ 4G biztonságikamera, megfigyelőkamera napelemmel.

Hasonló modell még: Reolink PT – 4G mobil (GSM) kamera.

 

Főbb jellemzők

 • Éledési  idő: 0,5s
 • Érzékelési és IR tartomány:  30 m
 • Tápellátás:  12V akkumlátor/napelem
 • Kép és videó küldés emailbe, telefonos alkalmazásra
 • Élőképes nézet
 • Két irányú kommunikáció
 • Nagyon egyszerű telepítés

Profi

 • Nagyon jó minőségű képek
 • Kiváló éledési idő és érzékelési tartomány
 • A kép és videók tiszták és élesek
 • Egyszerű beüzemelés
 • Automatikus észlelés és objektum követés
 • 30 méteres érzékelési és látótávolság

Hátrányok

 • Fehér szín, azonban ezt műanyagfestéssel gyorsan orvosolható
 • Az élőképes nézett miatt adatfelhasználása nagy