Üdv a vadásznak és tisztelet a vadnak !

Megpróbálok olyan információkat megosztani mindenkivel, amelyek a vadkamerák kiválasztásához, üzemeltetéséhez hasznosak lehetnek. Teszem ezt azért, mert a legtöbb értékesítő nem használ vadkamerát és legtöbbször segíteni sem tudnak. Gyakorlati élményem, mikor az első kamerámat megvettem egy fél évig bajlódtunk a beállítással és csak nagy nehezen tudtuk képküldésre „kényszeríteni”. Azt sem tudom megszámolni, hogy hány vadászboltot, hirdetőt hívtam fel telefonos segítségért, de mindenki csak árulta a kamerát és a beállításhoz üzemeltetéshez nem tudtak tanácsot adni (megjegyzem jelenleg sem). Jelenleg ott tartok, hogy több értékesítőnek én állítom be és szervizelem a vadkameráit.

Az egyik legfontosabb információ, amely sok tévhitet/téves  információt eloszlat.  

Az általam ismert vadkamera minden típusát – bármi is legyen feltüntetve rajta – Kínába gyártják (kivétel ez alól, aminek alkatrészeit Kínába gyártják, de máshol szerelik össze).

Én is, mint mindenki Kínából rendelem a vadkamerákat, DE elsőnek teszt példányokat rendelek, amelyeket sokszor extrém körülmények közt tesztelek. A tesztelés eredményeként – eddig minden esetben több változtatást kértem a gyártól – csak olyan kamerát forgalmazok, amelyet én is használok vagy használnék ( a tesztpéldányokat folyamatosan működtettem a gyakorlatban a tesztelést követően is).

Sokan felteszik a kérdést, hogyan tudom ilyen olcsón adni, amelyre tényleg egyszerű a válasz:

 • nem ebből élek, ezért elég a kicsi haszonkulcs. (egyszerű példa, nálunk a csőkígyó 2500.Ft számlával, sok apróhirdetési oldalán – számla nélkül 3990.Ft a vadászboltokban pedig 7990.Ft.)

 • Közvetlen importőr vagyok, nincs közbenső állomás. (Megjegyzem a dollár és euró átváltási ára egyre inkább nő és 12%-os ipari vámot is kell most már fizetni a termékekre, amelyeket sajnos érvényesíteni kell az árképzésnél! )

 • Feleslegesen nem növelem az árat, pl. a Mini kamerát én 30 ezerért értékesítem, máshol 47.000.Ft. Azért tesznek rá 17 ezret, mert magyar nyelvű menüvel rendelkezik (max.20 szó). Aki ismeri a vadkamerákat az tudja, hogy ezen kamera beállításánál, ha a gyári beállítással üzemelteti,akkor sincs semmi gond vele, nem szükséges hozzá a magyar nyelv.

 • nincs alkalmazottam;

 • nincs üzlet helységem, tehát nincs fenntartási költségem;

 • az extrém tesztelés miatt, csak olyan kamera típust forgalmazók, amely meghibásodásának aránya 1% alatt van, ezért nincs szerviz és egyéb pl. visszaküldési költségem;

 • az értékesítéssel kapcsolatos egyéb tevékenységet a vadászbarátaim végeznek -köszönet minden vásárló nevében- pl. a honlap;

Miért csinálom:

 • szeretek vadászni, nagyon sok vadászbarátság alapja volt a vadkamerákkal kapcsolatos szakértelmem, megbízhatóságom;

 • a legfontosabb érvem, amiért csinálom: minden vadásznak, még annak is akinek a  pénztárcája nem engedheti meg, legyen lehetősége a legújabb technológia alkalmazására, amellyel a spórolni tud és a családi költségvetést nem csökkenti, de hobbijának/szenvedélyének hódolhat.

Ha eldöntötted, hogy vadkamerát veszel, akkor felmerül a kérdés Magyarországon vásárolj vagy az olcsó külföldi hirdetési oldalakról.

Van egy nagyon régi magyar közmondás „Olcsó húsnak híg a leve”.

Lehet, hogy csábító a külföldi hirdetési oldalak ára, DE számolj pluszban VÁM költséggel, amely  kb. 7-8000.Ft, a Posta vámoltatási díja kb.3500.Ft (ha szerencséd van átcsúszik a VÁM-on, de ez később még gond is lehet). Nagyon sokan veszik a korábban SUNTEK gyár által gyártott olcsóbb kamerákat (nekem is volt és az eredetiekkel megvoltam elégedve) különböző más márkanév alatt. Ezekből a kamerákból rengeteget küldenek hozzám beállítani, ilyenkor egész megdöbbentő átverésekre derül fény pl. a képküldő kamerában nem volt GSM modul, az 550M modellként eladott vadkamerán csak a címke volt 550M-s egyébként 300-as sorozatú, a SIM kártya foglalatnak csak a külső nyílása volt meg, az IR ledek vezérlése hiányzott, stb.. Ilyenkor egy megoldás lehet visszaküldeni, szerencsés esetben az eladó visszaveszi, de a visszaküldési díj pl. Kínába 6500.Ft. Tapasztalatom alapján magánemberek az ilyen garanciális igényeiket nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudják érvényesíteni. Mi ebben az üzlet nekik ?  Ezekből az olcsó termék közül kb. 10.%-ot küldenek vissza az eladóknak, a többi ott marad a vevőnél , vagy nem tudta visszaküldeni vagy ennyi veszteséget „lenyel”.  Az eladók nagyon olcsón megveszik 50-80 $-ért a visszamaradt (hibás) termékeket, eladják 100-130$-ért, tehát darabonként minimum 20$ hasznuk van, a visszaküldött kamerákat pedig ismét értékesítik, tehát ők mindenképpen pénzt keresnek vele, míg a vevők csak idegeskednek.

     A döntés mindenkinek a saját kezében van és a saját zsebe bánja ! 

Néhány szó a képküldő kamerákról

Nagyot léptünk a képküldő vadkamerák terén. Alig néhány évvel ezelőtt egy maroknyi gyártó készített képküldő kamerákat, és még kevesebben gyártottak olyan modelleket, amelyek miatt azt mondtad: „Hűha!” Manapság nagyon sokan gyártanak és jelentősen fejlődtek a korábbi modellekhez képest.

A számítógépekhez, okostelefonokhoz és minden máshoz, amely szilícium chipekkel működik, a vezeték nélküli kamerák is sokkal jobbak, mint az elmúlt években. A képek és videók élesebbek és tisztábbak lesznek. Az alkalmazások tele vannak több (és még hihetetlenebb) funkcióval. Talán a legfontosabb, hogy az árak is elfogadhatók legyenek, amelyet legtöbbünk megengedhet magának. Mégis, a szűkös gazdaságban komoly megfontolást érdemel az a döntés, hogy melyikre költsünk, vásároljuk meg. A piacon megjelenő új kamerák többségét -valós körülmények közt- teszteljük és csak akkor kezdjük az értékesítést, ha a megbízhatóság/ár/érték arányban megfelelőnek találjuk.

Hogyan teszteltük a kamerákat

Behelyeztem az akkumulátorokat, egy SD-kártyát, plusz SIM-kártyát, és letöltöttem a megfelelő alkalmazást majd konfigurálom a vezérlő fájt. Ezután beállított kamerákat vadászterületen üzemeltettem legalább két hónapig, hogy kiértékeljem a képminőséget, a kioldási sebességet és az érzékelési tartományt, és főleg a megbízhatóságot. A legfontosabbnak a kamerák közötti választásnál az értéket vesszük figyelembe; a szilárd teljesítményt ésszerű árral párosító kamerákat kezdünk csak el forgalmazni.

Mit kell fontolóra venni egy képküldő kamera vásárlása előtt

Külföldről vagy itthonról

Lehet, hogy csábító a külföldi (Amazon, stb.) hirdetési oldalak ára, DE számolj pluszban VÁM költséggel a Posta vámoltatási díja, stb.  Nagyon sokan veszik a  SUNTEK gyár által gyártott olcsóbb kamerákat különböző más márkanév alatt. Ezekből a kamerákból rengeteget küldenek hozzám beállítani, ilyenkor egész megdöbbentő átverésekre derül fény pl. a képküldő kamerában nem volt GSM modul, az 550M modellként eladott vadkamerán csak a címke volt 550M-s egyébként 300-as sorozatú, a SIM kártya foglalatnak csak a külső nyílása volt meg, az IR ledek vezérlése hiányzott, stb.. Ilyenkor egy megoldás lehet visszaküldeni, szerencsés esetben az eladó visszaveszi, de a visszaküldési díj pl. Kínába sima posta csomagként, már 26000.Ft. Tapasztalatom alapján magánemberek az ilyen garanciális igényeiket nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudják érvényesíteni. Van egy nagyon régi magyar közmondás “Olcsó húsnak híg a leve”.  A döntés mindenkinek a saját kezében van és a saját zsebe bánja!

Email küldő vagy felhős kamera

Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya. Azoknak, akik GDPR törvény a hatálya alá tartoznak és adatvédelmi szabályzattal rendelkeznek (állami cégek, jogi személyek) a felhős kamerákat nem szoktam ajánlani. Azoknak sem ajánlom, akik féltik a személyi vagy bankkártya adataikat. Illetve azoknak sem, akik már nem érzik magukat fiatalnak az újabb technika megtanulására elsajátítására, egyszerűen csak a kamera által készített képeket akarják megtekinteni.

A legújabb kamerák már lehetővé teszik, hogy a kamerán keresztül élőképet nézhessünk, DE nagyon sok eladó elfelejti mondani, hogy ehhez stabil 4G jelerősség kell!

Én a hagyományos email küldő kamerák mellett teszem le a voksom.

Könnyű beállítás

A legtöbb kameragyártó elfogadta azt a tényt, hogy nem minden ügyfele 25 éves, és okostelefonnal a kezében született, de néhányan nem. A képküldő kameráknak világos utasításokkal kell rendelkezniük, és könnyen programozhatóknak és futtathatónak kell lenniük. Az összes tesztelt kamera általában olyan alkalmazásból futott, ahol beállíthatok a kamera parancsai és beállításai, és ahová a képeket küldi (email cím).  Fontos, hogy ezek az alkalmazások milyen egyszerűen állítsák be, futtassák és felügyeljék a kamerát. Nagyon sok kameránál már olyan egyszerű a beállítás, hogy az appot letöltve azzal a kamera QR kódját beolvasva már üzemel is a kamera (megjegyzem általában nem ezek a legolcsóbb kamerák). Az általunk értékesített kamerákat kérésre ellátjuk a szükséges tartozékokkal (SD, SIM kártya) és a vevő igénye alapján beprogramozzuk.

Képminőség

Ez a költségekhez köthető (mint például minél többet költ, annál jobbak a képek), de nem mindig. Bízzon bennem: Egy idő után az újdonság, hogy a képeket a telefonra küldi, elmúlik, és irritálni fog az elmosódott és szemcsés képek. Vannak, akik hajlandók leadni kameráknak a képminőségét, mert más előnyöket kap cserébe. Én nem tartozom közéjük. A nagyobb méretű és ezáltal elküldött képeket az email jobban tudja kezelni.

Megapixel

Ez az egyik leginkább félreértett tulajdonsága a képküldő kameráknak. A gyártók eltúlozhatják az MP-besorolást az interpolációnak nevezett eljárással, amely digitálisan ad hozzá megapixeleket a fényképekhez anélkül, hogy javítana a képen. Más szóval, egy 30 MP-es kamera nem biztos, hogy tisztább vagy jobb képekkel rendelkezik, mint egy 3 MP-es kamera. A legjobb módja annak, hogy megítéljük a fényképezőgép képeinek minőségét, ha egyszerűen megnézzük a képeket.

Éledési sebesség

Ennyi időbe telik a kamerának, hogy képet készítsen (vagy videót készítsen), amikor mozgást észlel. Általánosságban elmondható, hogy minél gyorsabb, annál jobb. A 0,25 -0,6 másodperc tiszteletreméltó, ami ennél sokkal lassabb azt már egy kicsit elavultnak tekinthető. Nagyon sok gyártó ezt a sebességet is eltúlozza, találkoztam már olyan kamerával, amelynek az éledési sebessége 30s felett volt (márkanevet nem írok, de sokan bevásárolnak vele, az alacsony ár miatt).

Észlelési tartomány

Ez az a maximális távolság, ahonnan a kamera „érzékel” egy kioldó tárgyat (remélhetőleg egy állatot, de a szeles idő is kiváltja; amit a kamerák beállításakor szem előtt kell tartani). Általános szabály, hogy minél nagyobb a távolság, annál jobb; a kamera több képet fog küldeni.

Az olcsóbb és régebbi típusú kameráknál csak 10-12 méter, de mára már elvárható a 15-20 méteres PIR észlelési távolság.

Az automatikus felvétel készítés legfontosabb eleme a PIR mozgásérzékelő. A PIR mozgásérzékelő a testek infravörös sugárzás formájában jelentkező hőmérséklet változásait képes érzékelni. Minél nagyobb egy test, annál nagyobb változást idéz elő az általa kibocsátott sugárzás a környezet sugárzásához képest. Ha a környezet és az érzékelendő test által kibocsátott hőmérséklet különbsége nagy, akkor az érzékelési hatótávolság nagyobb. Ezért megfigyelhető, hogy télen, amikor a hőmérséklet kontraszt nagyobb, az érzékelési hatótávolság megnövekedik.

A PIR érzékelők az erős és eltérő hőmérsékletű légáramlatokat érzékelik. Ezért tanácsos kihelyezéskor ezt figyelembe venni és kevésbé szeles helyekre rakni a vadkamerát. Ne helyezze a kamerát faágak közé, illetve a kamera előtt lévő ágakat távolítsa el.

Alkalmazásminőség és bónusz funkciók

Az egyik és legfontosabbnak tartott szempont a menü rendszer legyen magyar nyelvű, a HUNTER kamerák magyar menüvel rendelkeznek és APP-ról vezérelhetők.

Az alapvető alkalmazások megkönnyítik a kamera beállítását, a beállítások módosítását és a fényképek fogadását, de vannak már olyan alkalmazások, amelyek különösen egyszerűvé teszik a fotók rendszerezését vagy az állatok azonosítását. Ugyanígy az apró hardveres extrák, például a rögzítők vagy a konzolok, amelyek segítik a kamera felszerelését, szintén fontos szempontok.

Gyakorlati tapasztalatom az, hogy nagyon sok kamera használó az APP-ok használatával nincs tisztába (sajnos magyar nyelvűről nem tudok) és ezáltal nagyon sok bosszúságot okoz magának pl. a beállítások törlésével.

A képküldő kamerák: Vélemények és ajánlások

 

Hunter 3.5 modell

Általános:  A legrégebben piacon levő modellünk, amely alacsony ár fekvésével és megbízhatóságával kiemelkedik a hasonló kategóriájú kamerák közül. 2 garancia jár rá.

Főbb jellemzők

 • Éledési  idő: 0,3- 0.4s
 • Érzékelési és IR tartomány:  20 m
 • Tápellátás: 12 AA elem/ 12V akkumlátor
 • APP-ról vezérelhető
 • email küldő

Profi

 • Nagyon jó éledési idő és érzékelési tartomány
 • A kép és videók élesek és tiszták
 • Alacsony jelerőség esetén is megbízhatóan működik
 • Napi jelentéstküld a beállított időpontba, amelynek első sora a készülék IMEI számát tartalmazza, második sor a jelerősséget (0-50), az elemek töltöttségét, az SD kártya állapotát, a napi felvétel számát és az elküldött képek számát.
 • 2 év garancia!

Hátrányok

 • Csak a 2G mobil rendszert tudja használni
 • Nem lehet videókat küldeni
 • Mivel 100 fokos látószögű ezért a fényképezett tárgy távolabbinak látszik mint valójában

Hunter 4.3 modell

Általános:  A legrégebben piacon levő 4G modellünk, amely árával  megbízhatóságával, képminőségével kiemelkedik a hasonló kategóriájú kamerák közül. 2 garancia jár rá.

Főbb jellemzők

 • Éledési  idő: 0,35s
 • Érzékelési és IR tartomány:  20 m
 • Tápellátás: 12 AA elem/ 12V akkumlátor
 • Kép és videó küldés
 • GPS opció
 • email küldő

Profi

 • Napi jelentéstküld.
 • Nagyon jó éledési idő és érzékelési tartomány
 • A kép és videók élesek és tiszták
 • Alacsony jelerőség esetén is megbízhatóan működik
 • 2 év garancia!

Hátrányok

 • energia igénye nagyobb, mint a 2G változaté

 

Hunter 4.5  PRO modell

Általános:  A legújabb Hunter modell. A hasonló tudású kamerák kiemelkedő képviselője. Mindent tud amit az előző modellek, de azokat felturbózva.

Főbb jellemzők

 • Éledési  idő: 0,35s
 • Érzékelési és IR tartomány:  20 m
 • Tápellátás: 12 AA elem/ 12V akkumlátor
 • Kép és videó küldés
 • GPS opció
 • email küldő

Profi

 • Alacsony jelerőség esetén is megbízhatóan és nagyon GYORS a képátvitel
 • Napi jelentés
 • Nagyon jó éledési idő és érzékelési tartomány
 • A kép és videók kristály tiszták és élesek
 • 2 év garancia!

Hátrányok

 • energia igénye nagyobb, mint a 2G változaté

B+S Felhős élőképes kamera

Főbb jellemzők

 • Éledési  idő: 0,5s
 • Érzékelési és IR tartomány:  20 m
 • Tápellátás: 12 AA elem/ 12V akkumlátor
 • Kép és videó küldés felhőbe
 • Élőképes nézet

Profi

 • Jó minőségű képek
 • Jó éledési idő és érzékelési tartomány
 • A kép és videók tiszták és élesek
 • Egyszerű beüzemelés

Hátrányok

 • Jó minőségű 4G jelerősség szükséges az élőkép nézéséhez
 • Az appnak havi (1,99$) vagy éves használati díja van

                                                                                                                                                                                                                                                       *Az értékesítési ár 2017-es adat, 1.USD=260.Ft

Az első legfontosabb kérdés, annak eldöntése:  képküldő vagy hagyományos  kamerát vásárolsz.

Jelenleg már a két típus ára közt lényeges különbség nincs. A korábban sokat hangoztatott drága fenntartás is a múlté, hiszen az általam javasolt beállításokkal havi 300.Ft-ért tudsz üzemeltetni egy képküldő kamerát.

A képküldő kamerát annak javaslok, aki:

– IDŐT (nem kell kijárni az SD kártyát cserélgetni),

–  PÉNZT (leginkább üzemanyag költséget, mert a hagyományos kamerához ki kell jutni valahogy és ez általában gépkocsival történik. Egy gyors számolás után kiderül, hogy a két kamera típus közti árkülönbség  20-30 elmaradt kimenetel során megtérül!),

–  FÁRADTSÁGOT (elsősorban munkaerőt, mert nem kell naponta kocsikázni),

akar megtakarítani!

Lényeges előnye még, hogy nem zavarjuk a vadat az állandó mozgással.

A második legfontosabb kérdés, ha eldöntötted, hogy képküldő kamerát vásárolsz: a térerő ellenőrzése!

A legegyszerűbb megoldás, hogy a telefonszolgáltatók honlapján megnézed a lefedettsége adatokat, de ez nem 100%-os.

A legbiztosabb, hogy a felszerelési helyen a mobiltelefonnal megpróbálsz internet kapcsolatot létesíteni és ha egy weboldalról a képeket letudod tölteni akkor válasz magadnak kamerát. Fontos, hogy a telefonodon azt is nézd, hogy 2G vagy 3G hálózat van ,esetleg 4G-s. A legtöbb okostelefon már 4G-s hálózaton üzemel, de ezt a hálózatot még csak nagyon kevés kamera tudja használni.

Ahol van 2G hálózat, ott már a képküldő kamerák tudnak képet küldeni. A legtöbb 3G-s vadkamera tudja használni a 2G hálózatot, de a 2G-s kamera nem tudja használni a 3G-s hálózatot. A Hunter vadkamerák automatikusan váltanak 2G-ről 3G-ra vagy vissza, annak megfelelőn, hogy melyik hálózat az erősebb.

Jelenlegi szolgáltató adatok alapján a 4G hálózat külterületi lefedettsége 93% !!!

Az email küldéshez szükséges tartozékok:

– vadkamera,- sd kártya,- SIM kártya,- saját email cím,- SMTP szerver – elem/ceruza aksi / 12-6 V külső aksi.

Milyen magasra kell elhelyezni a kamerát?

A talajtól 130 -250 cm-re. Ha magasabbra teszed, akkor a képminőség sokat romolhat!!

Mennyire látszik a 940 nm-es megvilágítás fénye?

Nem látja a vad,  az emberi szem számára is láthatatlan.  A Hunter vadkamerák 940nm ledekkel van szerelve.

Suntek kamerák 810-es,  850-es és 940nm ledekkel van is vannak szerelve.  Felhívom mindenki figyelmét, hogy az Ebay termékek általában 810-es ledekkel vannak szerelve, azért olcsóbbak.

Nagyon sok ismert vadkamera is 810-es vagy 580-es LED-el vannak szerelve, hogy minél jobb minőségű éjszakai képet készítsenek. Hátránya, hogy a vadon élő állatok látják a fényüket és megriadnak. érdemes odafigyelni a termékleírásra.

Mekkora a kamera hatótávolsága?

Az éjszakai megvilágítás hatótávolsága szubjektív dolog. Valakinek elég egy világító szempár, más az állat egész sziluettjét és esetleg még többet is akar látni. A kamera hatótávolságánál megkülönböztetünk mozgásérzékelési és éjszakai megvilágítási hatótávolságot.

Minél nagyobb a ledek nm-e annál kisebb a megvilágítási távolság!  A Hunter vadkamerák ennek kiküszöbölésére (egyedüliként a piacon) 56.db és 58.db IR leddel vannak szerelve, amely biztosítja az éjszaki 20 méteres látótávolságot.

A 850nm látja a vad és megijed tőlük, valamennyivel távolabb és világosabban lehet velük látni, mint a 940nm, de azt nem látja a vad és nem fog megijedni tőle!

A mozgásérzékelési hatótávolság az a távolság, amin belül a kamera mozgásérzékelője még képes egy test (környezettől eltérő hőmérsékletű hőtömeg) mozgását. Ez a hatótávolság minden egyes kameránál a részletezésnél meg van adva „A termék tulajdonságai” táblázatban, mint „Érzékelési távolság” van feltüntetve. Télen és nyáron az időjárási viszonyok miatt változik.

Nagyon sok múlik a beállításon, a külső környezet adottságain, továbbá az időjárási körülményeken,  pl. volt olyan vevő, aki a kertjében próbálta ki a kamerát, körbe rajta zöld-leveles almafákkal, a fák leveleiről visszaverődő IR miatt a képből semmit nem lehet kivenni. Utána azt javasoltam vigye ki olyan terepre, amely nem árnyékolja le, illetve nem veri vissza az IR-t és érdekes módon már 18 méterről látta a vadat. A FELSZERELÉS mikéntjén nagyon sok múlik!!

A Hunter3G -3,5G vadkamerék a gyakorlatban is bizonyították a 20 méteres éjszakai látótávolságot. 

Egyes vadkamerák (gyári és gyakorlati) felismerési távolsága:

–  BIG EYE 3G: éjszakai felismerési távolság max.8 méter. (üzembiztonsága miatt nem javaslom)

–  Hunter Eye 2.6: éjszaka felismerési távolság max.12-13 méter. A szórótól való felszerelési távolság: 10 méterig javaslom. (az utóbbi időben sokat küldtek javítani és a magyar szoftver felülírásával sikerült csak ismételten üzembe helyezni).

–  Hunter 2.8 MINI: éjszaka felismerési távolság max. 15 méter. A szórótól való felszerelési távolság: 12 méterig javaslom, nappali észlelési távolság kb.20 m.

–  Hunter 3.C: éjszaka felismerési távolság max. 20 méter. A szórótól való felszerelési távolság: 15 méterig javaslom, nappali észlelési távolság ettől jóval több kb.25 m.

–  Hunter 3.5G: éjszaka felismerési távolság max. 20 méter. A szórótól való felszerelési távolság: 15 méterig javaslom, nappali észlelési távolság ettől jóval több kb.25m.

–  Hunter 3.G: éjszaka felismerési távolság max. 20 méter. A szórótól való felszerelési távolság: 10-15 méter közt javaslom, nappali észlelési távolság ettől jóval több kb.25m.

– LTL 5310MG : éjszakai felismerési távolság max.12-15 méter.

– UOvision Panda: éjszakai felismerési távolság max.10 méter .

– UOVision UM 785 -3G plusz: éjszakai felismerési távolság max.15 méter.

– UOVision 565: éjszakai felismerési távolság max.15 méter.

– UOVision 535: éjszakai felismerési távolság max.15 méter.

– UOVision 595 (3G): éjszakai felismerési távolság max.15 méter.

– Minox DT 1000: éjszakai felismerési távolság max.15 méter.

–  Minox DT 1100: éjszakai felismerési távolság max.15 méter.

– Dörr 5.1 :éjszakai felismerési távolság max.15 méter .

–  Suntek Hc-300M: éjszakai felismerési távolság max.6-8 méter. A szórótól való felszerelési távolság: 5 méterig javaslom. (kétes üzembiztonsága miatt egyáltalán nem javaslom)

– Hc-500M: éjszakai felismerési távolság max. 8-12 méter. A szórótól való felszerelési távolság: 5-10 méterig javaslom. (kétes üzembiztonsága miatt egyáltalán nem javaslom)

– HC-550G: éjszakai felismerési távolság max.15 méter. A szórótól való felszerelési távolság: 10 méterig javaslom. (kétes üzembiztonsága miatt egyáltalán nem javaslom)

– HC-700G: éjszakai felismerési távolság max.15 méter. (kétes üzembiztonsága miatt egyáltalán nem javaslom)

– HC-800G 801M/G : Kétes üzembiztonsága miatt egyáltalán nem javaslom!!!

A felismeri távolságot onnan számolom, hogy megtudom állapítani, milyen állatot látok a küldött képen és nem azt nézem, hogy milyen távolságról verődik vissza az IR fénye a rendszámtábláról (ezt is kipróbáltam, de 30 méteres távolság után nem láttam értelmét mert lehet, hogy 50 méterről is visszaverte volna az IR fényt).

Egy vadkamerától senki ne várja azt, hogy email-ben fénykép minőségű képet fog küldeni. Az SD kártyán tárolja a valóban jó minőségű képeket, az elküldött képek arra jók, hogy lássuk, hogy milyen vad mozog a szórón és nem természetfotózásra ! Az éjszaki képtől pedig ne várja senki, hogy olyan lesz mint a nappali képek.

A HUNTER kameráknak az email-ben küldött  képe (250-400-.Kb) tiszta és sokkal jobban értékelhető, mint más kamerának, amelyek sokkal kisebb méretű képet küldenek.

A normál vagy a nagyobb látószögű kamera jobb?

Egyéni igények alapján kell eldönteni. Nagy látótérnél a fényképezett tér nagyobb és kissé hajlott, de kevesebb a részlet, normál látótérnél kisebb tér, de több a részlet. A legrészletgazdagabb és torzításmentes képet a kipróbált széles látószögű kamerák közül HUNTER  kamerák készítik.

Kijelenthető az is, hogy főleg a nappali képek a normál látószögű kameráknál pl. Minox sokkal szebb és részletgazdagabb, azonban ezért meg kell elégednünk egy relatív kicsi látószöggel és az éjszakai 10-12 méteres látótávolsággal. Mint gyakorló vadász a normál és széles látószögű kamerák közül, én a széles látószögű kamera mellett teszem le a voksomat két ok miatt:

– éjjel minél távolabbról akarom felismerni a vadat,

– a nagyobb látószög miatt sokkal nagyobb részt látok be.

Azoknak akik pedig azzal érvelnek a normál látószögű kamera jobb minőségű képeket készítenek, csak annyit tudok mondani, a széles látószögű kameránál is, ha bejön 10 méteren belülre el lehet bírálni a bikát, kost, bakot. A normál látószögű kameráknál, pedig szinte ennyi a látótávolság, főleg éjjel.

Milyen kiegészítők javasolok a vadkamera mellé vásárláskor? 

SD memóriakártya mindenképpen kell hozzá, mert nélküle el sem indul. Érdemes olyan memóriakártyát venni hozzá, ami a téli hidegben is működik (pl.: SanDisk Extreme),  a legtöbb memóriakártya 0 fok hőmérséklet fölött működik megbízhatóan. Ha kettőt vásárol a kamerához, akkor praktikusan meg tudja oldani a képek archiválását úgy, hogy az üres kártyát kint a terepen behelyezi, a telit pedig hazaviszi és otthon elemzi, majd törli. A Hunter vadkamerák beállíthatók az SD kártya felülírására is.

Javaslom még opcionálisan a tápkábelt és a zselés akkumulátort, mint költséghatékony tápellátást. Zselés akkumulátorral a kamera több hónapig is működhet, utána pedig csak fel kell tölteni vagy feltöltöttre cserélni. A hátránya az, hogy a kamerán kívül foglal helyet. Minél kevesebbszer kell elemet cserélni, annál kevesebb az esély a kameránál az idő, dátum és egyéb konfigurációs beállítások elvesztésére (a táp megszűnése miatt). A folyamatos működtetésre alkalmas a napelemes töltővel kiegészített vadkamera!

Milyen memóriakártya való a kamerába?

SD kártya maximum olyan kapacitású lehet, ami az adott vadkameránál a „A termék tulajdonságai” táblázatban meg van adva. Ha nagy felbontású videofelvételt akar vele készíteni, vagy képeket akar a kamerával küldetni, akkor fontos a kártya írási sebessége is. Legyen legalább Class 10-es, de  legújabb kamerák már ennél is gyorsabb memóriakártyát igényelnek.

A memóriakártyának bírnia kell hideget, meleget egyaránt, mint ahogyan a vadkamera is bírja. Szélsőséges hőmérsékleti viszonyok közt a legtöbb memóriakártya nem képes a névlegesen megadott jellemzőit megtartani. A memóriakártya a rendszer egyik nagyon fontos része, küldés közben a kamera ír rá és olvas róla.

Sajnos a legtöbbször az sd kártya hibásodik meg, nem ilyen hőmérsékleti körülményekhez vannak készítve. Az általam üzembehelyezett vadkamerákat, csak -20 fokon tesztelt és bevált memóriakártyákkal szerelem.

Milyen tápellátás javasolt a kamera üzemeltetéséhez?

Minél stabilabb, annál jobb. Akkumlátorról történő működtetést mindenki saját felelősségére teszi! A külső zselés akkumulátor és a nagy teljesítményű napelemes tápellátás a legmegbízhatóbb. Egy kb. 8000 forintos 7 amperórás 12 Voltos zselés akkumulátor, ami kb. 3 hónapig működtet egy vadkamerát sokkal stabilabb, mint pl. 8 db AA Duracell elem 2400 forintért, aminek a kapacitása 1,3 amperórának felel meg és kb. 4 hétig működteti ugyanazt a vadkamerát.

FONTOS:

Nagyon sokan használják a különböző típusú vadkamerájukat külső akkumulátorról. A vadkamerák DC csatlakozóját a gyártó a villamos hálózatról történő DC feszültség szabályzóval történő használatra alakította ki, amelynél a feszültség szabályzó 6/12V 1A kimeneti áramerősségre alakítja át.

A vadkamera gyártók előírása, hogy a bemeneti áramerősség nem lehet nagyobb 1,5A-nél, egyik kameránál sem találtam olyan védelmet még, amely ennél nagyobb áramerősségtől megvédte volna a kamerát. Az általunk forgalmazott 12V 7Ah akkumlátorok kimeneti áramerőssége is 2,1A, amely – ritkán -de okozhat végleges meghibásodást! A lényeg az, a garancia ilyen meghibásodásra NEM terjed ki!

Az ilyen meghibásodást egy egyszerű és olcsó alkatrésszel megelőzhető, amely nálunk is beszerezhető.

Milyen elemet javasolok a kamerába, ha nem külső akkumulátorról akarja üzemeltetni?

Minőségi tartós elemet/ AA aksit. (1,5V)

Tudom-e a kamerákat távolról irányítani?

Igen, a használati utasításban szereplő APP segítségével (csak haladó felhasználóknak javaslom). Szinte minden működési paramétert lehet módosítani és lehet kérni azonnali kép küldését mozgásérzékeléstől függetlenül, azonban előfordul, hogy a kép 10 perc átfutással érkezik meg, mert a kamera bizonyos periódusonként ellenőrzi a beérkező utasításokat.

A távirányítót lehet használni a kamera kikapcsolására?

Nincs távirányító a Hunter vadkamerákhoz, annak helyettesítésére van az APP, amely biztosítja a távoli konfigurálási lehetőséget.

Hány képet küld a kamera MMS-ben vagy e-mail-ben, amikor mozgást érzékel?

Mozgásérzékelésenként egyet, mindig az első képkockát. Ha több kép, vagy videofelvétel van beállítva rögzítésre, akkor azokat a memóriakártyára rögzíti, de ilyenkor is csak az első képkockát küldi. A két kép közti időközt a kamerán 5.s-tól akár órákra is lehet állítani.

 

Miért csak az állóképeket kapom meg a kamerától, a videókat pedig nem?

A normál vadkamerák nem tudják elküldeni, nagyon kevés vadkamera alkalmas rá. gyakorlati tapasztalatom alapján az Univision 3G Plussz alkalmas rá azonban stabil térerő kell hozzá (megjegyzem a tesztelés alatt stabil térerő alatt sem tudott nagyobb videót elküldeni).

A Hunter4G már alkalmas videó felvétel továbbítására azonban, nagy adatforgalmat és áramfelvételt eredményez!

Be lehet állítani úgy a vadkamerát, hogy küldjön MMS-t és e-mail-t is? 

Nem. MMS-t vagy email-t küld, a beállítástól függően. Egyszerre 2 küldési mód nem állítható be.

El tudja küldeni nekem beállítva?

Igen. A vadkamera beállítása a mellékelt magyar nyelvű kezelési útmutató alapján fennakadás nélkül elvégezhető. Általában az MMS és e-mail küldésére alkalmas vadkamerák beállításához a következő számítógépes ismeretekre van szükség: program elindítása, adatbevitel billentyűzettel, file másolás egyik helyről a másikra, esetleg rövid karaktersorozat írása szöveges dokumentumban.

A HUNTER vadkamerákhoz nem kell számítógépes ismeret, a kamerába kell berögzíteni közvetlenül a beállításokat.

Melyik mobilszolgáltatót válasszam a kamerához, ha azt akarom, hogy a kamera MMS-t küldjön?

Egyiket sem javaslom, nagyon drága lenne: 100-160.Ft/db!

Melyik mobilszolgáltatót válasszam a kamerához, ha azt akarom, hogy a kamera e-mail-t küldjön?

Vodafone és T-mobile szolgáltatókat tudom ajánlani. A Telenor hálózatán belül a küldési hatékonyság valamiért gyenge. Nem érdemes havi előfizetéses szolgáltatást választani, hanem inkább feltöltőset, mert a kamera a lebeszélhető perceket úgysem fogja kihasználni csak a mobilinternet adatforgalmi keretet.

Telefonba való SIM kártyát válasszon, nem érdemes nagy adatforgalmú csomagot venni.

MMS, vagy e-mail küldésre érdemes beállítani a kamerát?

Ha egy hónapban több mint 5 küldött képre számít, akkor e-mail küldést érdemes választani.

Egy MMS ára  kb. 100-160 Ft, az e-mail küldési üzemmódban egy kamera havi költsége kb. 300 Ft és ez 1000-1500 küldött képet fedez.

Az e-mail küldés költsége a mobilszolgáltató adatforgalmi használati díjából és egy mobilszolgáltatótól független SMTP szolgáltató költségéből áll. Ez utóbbi fajlagosan kevesebb lehet, ha több kamerát használ ugyanahhoz az SMTP szolgáltatáshoz, vagy már rendelkezik megfelelő SMTP szolgáltatással. Több vadkameránál az SMTP szolgáltatás költsége megoszlik, ugyanis egy SMTP szolgáltatás több kamerát képes kiszolgálni.

Miért van szükség más SMTP szolgáltatásra a kamerámhoz?

A kamera SMTP bejelentkezési azonosítót igényel. A vadkamerák a küldő e-mail @ előtti előtagját használják SMTP szolgáltatóhoz való belépési azonosítóként, így az nem lehet e-mail cím. Külön meg lehet adni az SMTP bejelentkezési azonosítót.

A GSM/GPRS képküldő funkcióval rendelkező vadkamerák kizárólag egy email továbbító (SMTP) szerver segítségével képesek a címzettjükhöz eljuttatni a rögzített felvételeket. A szolgáltatást sokáig a gmail/hotmail szervereken keresztül ingyenesen tudtam biztosítottam mindenki számára. Ez a továbbiakban sem lesz másként, viszont ez esetben senkinek nem tudom garantálni a kamerák által küldött képek késedelem nélküli célba juttatását.

Egyszerűbben a kameránál a ……..@gmail.com ezen az email csak küldi az ön email címére a képeket, bármikor megváltoztathatja és adhat meg saját email címet is küldőközpontnak.

Ennek az oka?
Az utóbbi időben egyre gyakrabban tapasztaltam ezeken az ingyenes szervereken esetenként akár több órás, de nem ritkán fél napos teljes szolgáltatás szüneteltetést is. Ez a jelenség főleg a kéretlen levelek (SPAM) elleni küzdelem során bevezetett védelmi mechanizmusok hatására lép életbe. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a vadkamera napi szinte képek tucatjait ontja a külső környezet hatására, melyet a szerverek mesterséges intelligenciája igen gyakran SPAM küldésként azonosít. Ekkor egyfajta szankcióként az adott fiók továbbítási tevékenysége rövidebb-hosszabb időre felfüggesztésre kerül. Ezt a jelenséget sem megakadályozni, sem megelőzni nem tudom.
A szolgáltatás éves díja szinte jelképes nálunk a többi vadkamera SMTP szolgáltatóhoz képest.

A vadkamerák SMTP beállítását térítésmentesen biztosítom a bérlés esetén.

Mennyi a képküldős kamera várható havi üzemeltetési költsége?

Ha a kamera MMS küldésre van beállítva, akkor a küldött képek számától és az adott mobilszolgáltató  MMS tarifájától függően fog alakulni a havi költség. Az e-mail küldési üzemmódban egy kamera havi költsége kevesebb mint 300 Ft.

Mennyi ideig működik a kamera elemekkel?

Jó minőségű tartós elemmel 1-8 hétig is működhet. Ez nagyban függ:

– a kamera által készített és elküldött kép darab számától,

– az éjszakai képek számától,

– a környezeti hőmérséklettől,

– a térerő erősségétől.

A vadkamera többnyire készenléti üzemmódban működik, amikor a fogyasztása minimális.

A legnagyobb fogyasztó a GSM modul, utána az éjszakai felvételkészítésnél bekapcsolt megvilágító egység. Például, ha a kamera küld képeket és az intenzív éjszakai aktivitás miatt sok a felvétel és a felvételek többsége éjszakai, ráadásul tél van és a külső hőmérséklet is alacsony számíthatunk arra, hogy az elem inkább rövidebb, mint hosszabb ideig képes táplálni a kamerát. FONTOS: a ceruzaelem / aksi gyártók nem szavatolják a 0 C fok alatti működést.

Miért nem javasolom az 1,2 V-os ceruzaelem méretű akkumulátor használata képküldős kamerákhoz?

Egyszerű fejszámolás a vadkamera pl. 12 V-tal működik, 8.db 1,2 V AA aksit használunk hozzá, amely összesen 9,6 V. Tehát már behelyezéskor 2,4 V kevesebb a feszültség.

A vadkamera a tápellátás merülésével egymás után sorra „kikapcsolja” a nagy fogyasztású alkalmazásait, hogy minél tovább képeket tudjon rögzíteni (elsőnek az IR megvilágítást, majd a képküldést, majd a kamerát kapcsolja ki). A legnagyobb fogyasztó (a HUNTER vadkameráknál)  az éjszakai felvételkészítésnél bekapcsolt megvilágító egység, utána a GSM modul ezért alacsonyabb feszültségű tápellátás esetén a küldési funkció nagyon hamar kikapcsol.

A GSM modul fogyasztását egy laikusnak tűnő példán mutatom be, a 2G rendszert használó mobiltelefonok akár egy hétig is üzemeltek feltöltés nélkül, a 3G okos telefonok már csak 3-4 napig a 4G okos telefonokat már naponta tölteni kell.

Az éjszakai felvétel miért homályos?

Feltehetően köd volt a megfigyelt területen. A kamera által éjszaka, számunkra láthatatlan fénnyel megvilágított párás levegő ugyanúgy szórja a fényt, mint amikor a látható fénnyel világítjuk meg például a jármű fényszórójával.

Miért fekete-fehér a kép nappali világosságban?

A kép átmeneti fényviszonyoknál készült ahhoz az időponthoz közel, amikor a kamera nappali és éjszakai mód között vált. Ha minden nappali kép fekete-fehér még verőfényes napsütésben is, akkor a kamera fényérzékelőjét takarja valami (pl.: levél, rovar, szennyeződés, stb.) vagy elromlott.

Hogyan védjem a kamerámat lopás vagy rongálás ellen?

Olyan helyet válasszon a kihelyezésre, ahol biztosan tudja, hogy idegenek nem járnak. Ha ez elkerülhetetlen, akkor nehezítheti a rongálást és lopást biztonsági acéldoboz és acélsodronyzár alkalmazásával és/vagy álcázással, magasra helyezéssel.

A kamera a memóriakártyán rögzít, azonban nem küld képeket, mi lehet a gond?

Vegye elő a használati útmutatót és minden lépést gondosan követve hajtsa végre a beüzemelési folyamatot, illetve ellenőrizze a „Hibajelenségek”-nél leírtakat. A vadkamera a több elemből álló rendszer egyetlen eleme, ezért az útmutatóban leírtak alapján ellenőrizni kell a többi elemet is, mint a tápellátás, memóriakártya, mobilszolgáltatás, SMTP szolgáltatás. Az ilyen esetek 99%-ában a rendszer egyéb elemeivel van probléma, mert ezeknek a küldési folyamatban általában kevesebb jelentőséget tulajdonítanak.

Miért van az, hogy a kamera otthon jól működött és küldött képeket, miután kihelyeztem a szabadba utána pedig alig vagy egyáltalán nem küldött képeket?

Többnyire ilyenkor a térerővel, vagy a kinti hőmérséklet különbség miatt a tápellátással és/vagy a memóriakártyával van probléma.

Miért van az, hogy a kamera sorszámozása szerint nem minden képet küld el, csak minden harmadikat, negyediket?

Két lehetséges hiba van:

– Az SMTP szerver „lopja” el a képeket, megoldás SMTP szerver beállítás megváltoztatása.

– A térerővel van gond, feltehetően ugrál és a nagyméretű képek elküldéséhez nincs elegendő sávszélessége. Megoldás lehet a mpx és a képméret alacsonyra állítása.

A vadkamera több e-mail címre küldheti-e  a képet?

Igen, de az adatforgalom is duplázodik. Ezért inkább az alábbiakat javaslom: állítson be egyetlen fogadó e-mail címet a kamera konfigurálásakor. A fogadó e-mail szolgáltatónál pedig állítson be egy automatikus továbbítást a többi e-mail címre. Még ha van is lehetőség a kameránál több e-mail cím megadására, így járjon el hogy a kamera erőforrásait kímélje, ugyanis több címzett esetén a kamera több energiát és adatforgalmi keretet használ fel a küldés végrehajtására.

Miért homályos vagy sötétebb a nagy látószögű objektívvel rendelkező kamerámmal készült fotó?

Minden objektívnél előfordul bizonyos mértékű fényveszteség és torzulás a képkörben, de elsősorban a nagy látószögű objektívek esetében mutatkozik ez a jelenség az optikai felépítésük miatt. A Hunter vadkameráknál ezt minimálisra csökkentették.

A kamera mozgásnak érzékeli az ágak mozgását is?

Nem, a vadkamera mozgásérzékelője a környezettől eltérő hőtömegek mozgását érzékeli. Így az eltérő hőmérsékletű hőáramlatokat is érzékelheti, ha eléggé eltérő a hőmérsékletük a környezettől. Az ilyen légáramlatok miatt az ágak is mozoghatnak, de a kamera nem attól aktiválódik.

 Mozgásérzékelő

Az automatikus felvétel készítés legfontosabb eleme a PIR mozgásérzékelő.

A PIR mozgásérzékelő a testek infravörös sugárzás formájában jelentkező hőmérséklet változásait képes érzékelni. Minél nagyobb egy test, annál nagyobb változást idéz elő az általa kibocsátott sugárzás a környezet sugárzásához képest.

Ha a környezet és az érzékelendő test által kibocsátott hőmérséklet különbsége nagy, akkor az érzékelési hatótávolság nagyobb. Ezért megfigyelhető, hogy télen, amikor a hőmérséklet kontraszt nagyobb, az érzékelési hatótávolság megnövekedik.

A PIR érzékelők az erős és eltérő hőmérsékletű légáramlatokat érzékelik. Ezért tanácsos kihelyezéskor ezt figyelembe venni és kevésbé szeles helyekre rakni a vadkamerát. Ne helyezze a kamerát faágak közé, illetve a kamera előtt lévő ágakat távolítsa el.

Éledési idő

A vadkamerák általában készenléti üzemmódban pihennek az alacsony fogyasztás érdekében, ilyenkor csak a mozgásérzékelők üzemelnek. Amint a mozgásérzékelők aktivitást érzékelnek, életbe lép a fényképezőgép többi egysége így maga a digitális kamera egysége is. Ezt az időtartamot nevezik éledési időnek. A piacon megtalálható megfigyelő kamerák éledési ideje 0,3 és pár másodperc között mozog. Hosszú éledési idő esetén előfordul hogy az esemény (állat) felvétele nem történik meg időben, ezért az esemény lemarad vagy csak részben van rajta a felvételen. Megjegyzem, hogy csak a széles látószögű kamerákat teszteltem részletesen. A normál látószögű kamerákat, mint az Uovision vagy a Minox -ot nem teszteltem részletesen, de általános tapasztalatom, hogy a gyári adatoknak megfelel az éledési idejük.

HUNTER 3G kameránál 0,4 másodperces éledési idő van megadva, ezt is a külső hőmérséklet befolyásolhatja, tesztelésnél (-20 foknál) tapasztalatom szerint tartja a megadott időt 0,4-0,5 másodperc közt van. Ezzel az éledési idővel egy váltónál, a 100 fokos látószögben a fényképen látható a vad.

HUNTER 3.5G kameránál 0,3-0,4 másodperces éledési idő van megadva, ezt is a külső hőmérséklet befolyásolhatja, tesztelésnél (-20 foknál) tapasztalatom szerint tartja a megadott időt 0,3-0,5 másodperc közt van. Ezzel az éledési idővel egy váltónál, a 100 fokos látószögben a fényképen látható a vad.

HUNTER 4G kameránál 0,5 másodperces éledési idő van megadva, ezt is a külső hőmérséklet befolyásolhatja, tesztelésnél (-20 foknál) tapasztalatom szerint tartja a megadott időt 0,5 másodperc. Ezzel az éledési idővel egy váltónál, a 69 fokos látószögben a fényképen látható a vad.

HC-300M kameránál 1 másodperces éledési idő van megadva, azonban ez a gyakorlatban nem igaz, kb.1,5-6 másodperc közt van, és a külső hőmérséklet nagyban befolyásolhatja, -20 foknál már tapasztaltam, hogy akár 5-6 másodperc is lehet. Ilyen éledési idővel egy váltónál a 60 fokos látószögből kisétál a vad és üres fényképet kapunk. Sok kamerát javítottam most és általános tapasztalatom, hogy 10-12 másodperces éledési ideje is volt a kamerának. Senkinek nem javaslom ezt a típust a Suntek már nem gyártja kb.3 éve.

HC-500M kameránál 1 másodperces éledési idő van megadva, gyakorlatban kb.1-3 másodperc közt van (ha működik a kamera) -20 foknál is tartja ezt. Ezzel az éledési idővel egy váltónál, a 120 fokos látószögben (a műanyag lencse miatt rossz a képminőség) a vad látható a fényképen.

HC-550G kameránál 0,5 másodperces éledési idő van megadva, azonban ezt is a külső hőmérséklet befolyásolhatja, ha működik a kamera -20 foknál is tartja ezt. Ezzel az éledési idővel egy váltónál, a 120 fokos látószögben (a műanyag lencse miatt rossz a képminőség) a vad látható a fényképen látható a vad.

(A HC kameráknál az eredeti gyári termékre vonatkoznak az adatok és nem az Ebey-en és más hirdetési oldalakon megvásárolható olcsó kamera utánzatokra!)

Az éledési időt befolyásolja a tápellátás is: a legrosszabb éledési időt a ceruzaelemek produkálták, a legjobbakat a nagy teljesítményű külső aksik. Továbbá az SD kártya minősége jelentősen befolyásolja a vadkamera működését (a kínai „gagyi” SD kártya 10-15 másodperces éledési időt is produkált alapesetben, több kamerát kellett újratelepíteni már, a rossz minőségű SD kártyák miatt).

Hogyan érdemes üzemeltetni egy vadkamerát?

Ahogyan mindenki szeretné, minél kevesebbet kelljen bajlódni vele: stabil táppal, megbízható memóriakártyával.

Milyen szettet javasolok ahhoz, hogy minél tovább üzemeljen a kamera emberi beavatkozás nélkül:

– egyik lehetőség: kamera + 16Gb SD kártya + Telekom SIM kártya + jó SMTP szerver + 8.db tölthető AA aksi + gyári napelemes töltő. (esetleg biztonsági acéldoboz). A tapasztalat alapján ha elegendő a napsütés és napi 50 képtől nem készít többet akkor folyamatosan tudd üzemelni.
– másik lehetőség: kamera + 16Gb SD kártya + Telekom SIM kártya + jó SMTP szerver + 8.db tölthető AA aksi + 12 V külső aksi + napelemes töltő. (esetleg biztonsági acéldoboz) Ezzel a szettel teljesen emberi beavatkozás nélkül folyamatosan tudd üzemelni, mivel a többlet energiát az aksi tárolja és a felhős, nap nélküli időszakot teljes mértékben áttudja hidalni, míg a világos időben gyorsan feltölti az aksit.

Érdemes megfogadni azt a tanácsomat is, hogy üzembe helyezés előtt olvasd el a  használati utasítást, mert a legtöbben nem veszik a  fáradtságot és menet közben derül ki, hogy a legalapvetőbb ismerete sincs a kameráról.  

                                                                   Sok szép képet kívánok minden vadásztársamnak !